måndag 29 augusti 2016

Malin

Nu tänker jag skriva något om Malin Hedströms och mitt samarbete. Jag fick frågan om att illustrera Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna våren 2014. Malin hade skickat manuset till Pärlan Förlag och de frågade mig om att illustrera. Under tiden som jag gjorde bilderna lärde jag och Malin känna varandra. Vi pratade telefon någon gång för att gå igenom manuset, men sedan hade vi nästan bara kontakt via mail. Första gången vi sågs var på releasen i Torsåker i november det året. Malin har blivit en mycket nära vän till mig som jag uppskattar mycket. Vi har väldigt roligt tillsammans när vi träffas, men eftersom vi bor långt ifrån varandra blir det inte så ofta. 

Fredrik tog den här bilden på oss när Malin och hennes familj var på besök hos oss i somras. : )
Efter Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna (november 2014) har jag illustrerat Lilla jag går till Gud (våren 2015), Egil morfar och Guds himmel (november 2015) och Lilla jag går på skattjakt (våren 2016). De här böckerna har blivit mycket uppskattade och jag är glad över att jag och Malin har gjort dem tillsammans. 
Nu i höst hade vi kommit överens om att jag skulle illustrera en ny bilderbok åt Malin som ska heta De tre nycklarna. Det är ett jättefint manus som handlar om Tro, Hopp och Kärlek. Men när jag nu skulle börja arbeta med bilderna kände jag ingen inspiration. Jag tycker mycket om att rita/måla, men jag tycker allra mest om att skriva och har känt mig lite stressad på sistone av att inte ha så mycket tid för det.
Förlaget hade en idé om att istället fråga Åsa-Pia Andersson om att illustrera den här boken. I våras stod jag och bläddrade i hennes barnbibel (som är helt skriven på rim!) på Nya Musik. Jag älskade den. Hon gör väldigt fina bilder och jag gillar rim. : ) När hon nu fick frågan svarade hon att hon kände sån glädje när hon läste det här manuset och att hon gärna ville göra bilderna. 
Jag är glad för Malins skull. Åsa-Pias stil passar perfekt till manuset, och jag tror att det kommer att bli väldigt bra. Jag ser fram emot att få se hur boken blir när den kommer ut i vår! 
Nu behöver jag inte känna mig stressad utan kan i lugn och ro arbeta med ett eget manus. Samtidigt känns det lite tomt ändå nu när det inte blir så att jag illustrerar. Manuset och mina första skisser ligger fortfarande kvar på mitt skrivbord.
I Bibeln står det att Gud "verkar vilja och gärning" i oss (Filipperbrevet 2:12). Jag har bett Gud tala till mig på det viset, att Han lägger ner längtan i mig efter det som Han vill att jag ska göra. Ibland kan jag få en idé och känna mig bubblande glad, och bara veta att det är det som Gud vill att jag ska göra. Därför känner jag mig helt säker på att det var Guds plan att Åsa-Pia skulle illustrera. Det var ju hon som kände så den här gången. : )

Malins och mina gemensamma böcker:
2 kommentarer:

  1. Oj vad du skriver mycket nu Anna.
    Alltid lika trevligt att läsa din blogg. :-)

    SvaraRadera